Ako je na tom slovenské pivo?

Autor: David Landl | 6.5.2014 o 9:00 | Karma článku: 0,00 | Prečítané:  63x

Slovensko má veľmi dlhé skúsenosti s varením piva a tie sa odzrkadľujú na postupe výroby a kvality. Avšak väčšina pivovarov sa dostala do rúk monopolistickým spoločnostiam, ktoré si na kvalite nášho piva príliš nepotrpia. Ale nikdy nie sú veci len čiernobiele a to podnietilo vznik nezávislých, malých a domácich pivovarov.

Spoločnosti ako Heineken a SABMiller (dve najväčšie na svete) ktoré skúpili väčšinu pivovarov a následne z nich veľa zrušili a značky zjednotili do zvyšných pivovarov napr. Topvar a Pivovar Hurbanovo. Koluje spústa chýrov o výrobe pív v týchto pivovaroch. Ja si len myslím že je síce ekonomicky výhodné variť sedem pív v jednej budove ale trpí tým tradícia ale najmä rozmanitosť pív, pivovarov a sládkov. Aj keď dosť ľudom vadí plochá a vždy rovnaká chuť unifikovaných pív aj keď sú vyrobené z iných surovín inými ľudmi v iných pivovaroch, tak s tým mnoho z nich nič nespraví. Pre menej náročných konzumentov to však nemusí predstavovať problém a pre zvyšok by mohli byť riešením nezávislé, domáce a malé pivovary.

Nezávislé a malé pivovary podľa mňa vyrábajú pivo skôr typickejším a mne prívetivejším spôsobom. Pivá sú potom v chuti plnšie a pestrejšie aj napriek tomu že sa pivovary snažia udržať si rovnakú kvalitu a príchuť minulej várky. V poslednej dobe nastal dosť veľký nárast týchto pivovarov, no predsa to podľa mňa nie je dosť. Ich hlavným problémom je distribúcia vlastného piva, napríklad v Skalici takéto pivo nie je vôbec. Čapované pivo z malých pivovarov a skoro ani fľaškové sa nedá kúpiť inde než v pivovare kde ho varia.

Domáce pivovary (homebrewing) v dnešných dňoch sú už pomerne populárne aj u nás. Ich rozmach má za následok hlavne pomerne jednoduchý prístup k surovinám prostredníctvom e-shopov. Taktiež samotná výroba nie je až tak zložitá ani prácna ako by sa mohla zdať. Minimálna investícia sa môže pohybovať okolo 50€ ale ak by to už bolo myslené aspoň trochu vážne tak 100€ na 30-40l vlastného piva. Sú aj šialenci ktorý si doma spravili spádový pivovar ale tam už sa ceny pohybujú nad 1000€. Nevýhodou môže byť strach vôbec začať variť doma, no aj sa vyrovnať s prípadným neúspechom. Podstatnou výhodou môže byť aj možnosť experimentovať s postupom a surovinami pri varení.
Myslím že nie je nič krajšie ako si uvariť svoje vlastné pivo.

Ak sa Vám článok páčil, prosím Vás či by ste neobetovali chvíľu času a nevyplnili tento dotazník.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Osem zásadných zmien v hypotékach, ktoré odštartujú od marca

Kto si málo sporí a príliš často mení zamestnanie, dostane o niečo nižší úver ako doteraz.

KOMENTÁRE

Na obranu bratislavskej kaviarne

Kaviareň je so svojím dešpektom k spiatočníctvu pre vidiek trvalou výzvou.

BRATISLAVA

Bol priekopník – utečenec. Jeho meno zmizlo z novín aj z histórie

Václav Nedomanský má zo svetových šampionátov deväť medailí.


Už ste čítali?